Lägg korten på bordet – Krönika av Simon

Publicerat den

Jag har pratat om det ända sedan vinterserien i nästan varje avsnitt. Vi har stött och blött och funderat och min slutsats har varit tydlig – Masarna har ekonomiska problem! Redan i vintras gick föreningen ut och informerade att man hade skulder till förare som skulle regleras innan säsongstarten, man sa då att man hade ont om pengar men ingen dålig ekonomi, ett uttryck jag funderat en hel del kring.

Sedan dess har vi sett ett favorittippat Masarna underprestera i match efter match. I ett mas-hjärta som mitt men lika mycket i vilket speedway-hjärta som helst gör detta så klart ont. Och som sagt, min slutsats har varit tydligen, det finns en hund begraven, det måste handla om ekonomin.

Sedan dess har det hänt en del saker och senaste veckan har det hänt väldigt mycket.

Detta var alltså Tisdag den 26:e juni. Redan 5 dagar senare kommer sedan nästa information.

Kort därefter, samma kväll, lägger Tai själv ut en helt annan version av situationen på sina sociala medier.

Och Masarna själva lägger ut ytterligare ett förtydligande idag, måndag den 2:a Juli

Den första frågan blir självklart, vad är det som gäller? Vilken av alla sanningar är sanningen? Har vi ens fått sanningen ännu? Vidare fråga blir än mer relevant, vad är det som gått så ofantligt fel?

Jag själv reagerade redan i vinterserien när vi pratade med Masarnas Andreas Sundin (inte för att blanda in honom personligen då han tydligt förklarade att han inte hade insyn i ekonomin). Vi fick då höra att man lagt en bra budget och att den var beräknad ifjol till strax under 2000 pers / hemmamatch och en lite ökning till i år  (kan ha varit 2500 också, vill ni faktakolla får ni lyssna på avsnittet). Detta var något vi ställde oss frågande till då lag som smederna och rospiggarna budgeterar för 1000-1500 pers på hemmamatcherna och lägre till 2018 än man hade 2017. Detta är lag som haft ordentliga lyft senaste åren och haft höga publiksnitt. Men ändå, 2000 pers i snitt är inte en orimlig siffra.

Hittills i år har Masarna ett publiksnitt på 2 453 personer på 3 hemma matcher. Man har lika många körda bortamatcher och ingen inställd match. Utgår vi från budget på 2000 pers innebär det ett plus på ca 100 000kr / match och 300 000 kr på året mot budget! Detta beräknat på att alla i publiken betalar fullpris. Om budget och verkliga siffror istället är att varannan person går in gratis vilket förmodligen är mer relevant blir siffran 40 000kr plus mot budget / match och 120 000kr på året.

Man har också sagt att förarskulderna från ifjol är reglerade i år. Man har dock inte nallat av årets budget och årets pengar. Det låter jättebra, det talar ju för att klubben inte ska ha gått in i säsongen med dålig ekonomi! – motfrågan då blir istället, vilka pengar har man använt? Har man använt fjolårets pengar så bör det inte funnits anledning till att släpa efter med betalningen från början? God ekonomi men tomt på kontot är något jag fortfarande inte förstår.

 

Den 26:e juni går man ut och berättar att man inte är skyldig en enda förare pengar efter rykten om dålig ekonomi. Man vill alltså påtala fortsatt att ekonomin är god. Men endast 5 dagar senare drar man i handbromsen och ställer över Tai Woffinden från kommande tisdags match och skyller detta på dåliga resultat samt svikande publiksiffror, varav vi ovan redan visat på publiksiffran. Först och främst, all heder åt en klubb som drar i bromsen i tid, det måste lyftas fram! Men orsaken då, dåliga resultat? Ja, det är ju nästan ett understatement i sig men faktum är att varje förare har lön / poäng man tar.

Masarna har i år snittat 38,5poäng / match och rimligtvis bör man ha budgeterat med absolut minimum 45 poäng / match. Alla förare har givetvis olika summor / poäng men vi kan räkna på ett snitt om 3 000kr / poäng (slår vi ett snitt på Masarnas 4 ordinarie förare som underpresterat i år är det med all säkerhet en för låg siffra). Då borde man ha haft en trupp som är ca 20 000kr billigare än budgeterat varje match och ligga 120 000kr ÖVER budget på året. Nu kan vi gå in djupare och kolla på vilka som har underpresterat mest och förmodligen räkna upp siffrorna än mer men faktum är alltså, dåligt resultat ger positiva förändringar i kassan jämfört med budget – ingen bra förklaring till dålig ekonomi!

 

Slutsatsen från min sida är att ekonomin bör vara i balans, till och med något + plus mot budget och då anser jag att det är lågt räknat dessutom. Så vart har pengarna tagit vägen? Vart har man missat? Endera har man använt årets pengar till att reglera fjolårets skulder, det är den vanligaste lösningen och den skapar ALLTID en negativ karusell- men så är inte fallet enligt Masarna. Eller så har man inte sålt in reklamintäkter nog mot budgeterat och då startar man givetvis året i en rejäl uppförsbacke, då har man gjort ett misslyckande på marknadssidan och då skulle man kanske ha anpassat startsjuan redan från omgång 1 utifrån en ny budget med lägre intäkter och såklart då även lägre utgifter – det har inte heller gjorts. Men att skylla på dåliga resultat och svikande publik, det håller inte!

Sen gick då Tai ut samma dag och slog hål på Masarnas förklaring om att man drar i handbromsen i tid etc då Tai berättar att han har 5 obetalda fakturor och därför bestämt sig för att han inte kommer köra för Masarna på tisdag. Då pekar det igen mot dålig ekonomi, något man sagt att man inte har utan att man bara drar i handbromsen i tid. Masarna går då ut dagen efter och halvt bekräftar Tai’s version, men samtidigt ändrar man sin egen version för 3:e gången på 6 dagar(!!) Nu berättar man att man inte har betalat alla fakturor men att det ska göras omgående och att ingen ekonomisk kris finns! Och frågan blir då, varför drog man i så fall i handbromsen?

Nej kära Masarna, ingen inom svensk speedway vill se ett enda lag gå dåligt ekonomiskt. Inge vill se lag dra sig ur serierna med dålig ekonomi eller än värre gå i konkurs. Jag är helt övertygad om att speedway-sverige står bakom och backar er, jag är övertygad om att sponsorer och företag i bygden gör detsamma, säkert finns komun där också på ett hörn och kanske kan de köpa en gatsten eller två (det är väl så man gör i dalarna). Men detta sker bara om Ni är ärliga, kör med öppna kort och rent spel! Att istället hålla på så här, fara med lögner och ursäkter, bortförklaringar som inte håller och smusslande med hur allt egentligen ligger till. Det gör fans irriterade, det gör att publiken inte vill ställa upp, det gör att speedway-sverige hånar er och det gör med all säkerhet er möjlighet att få hjälp av sponsorer minimal!

 

Så nu ber jag er, vänd upp korten och var ärliga mot era förare och era fans! Alla kan göra bort sig, alla kan misslyckas, men stå då för det och be om hjälp!

 /Simon

 

(Ni är mer än välkomna att diskutera sakfrågorna här under men personliga påhopp accepteras ej. Vi modererar konversationen!)

 

Vårt senaste avsnittet hittar du här

 

Nu mer kan du även lyssna på avsnittet hos Speedwaynyheter, direkt på facebook eller youtube!

 

Gillar du det vi gör får du mer än gärna stödja oss med en slant. Enkla

st gör du det genom att klicka på patreon-loggan nedan. Tack på förhand!

För att lyssna på dagens avsnitt klickar du på vår logga här nedan.

 

Vi finns även på iTunes – Klicka här!

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.